YOGA GEDURENDE en NA JE ZWANGERSCHAP

Gedurende je zwangerschap gebeurt er geestelijk en lichamelijk veel met je. Om je zwangerschap goed door te komen, de bevalling met vertrouwen tegemoet te gaan en ook je helpen te herstellen na je bevalling, geef ik verschillende Birthlight* lessen.

Methode van Birthlight™

De pre- en postnatale yoga wordt gegeven volgens de methode van Birthlight™, opgezet door Françoise Barbira Freedman. Birthlight™ is een organisatie die zich richt op de gezondheid van vrouwen en jonge kinderen. De organisatie bevordert een holistische benadering van zwangerschap, geboorte en ouderschap. Er wordt gebruik gemaakt van innovatieve toepassingen van moderne yoga en wetenschappelijk onderzoek in relatie tot moederschap en de ontwikkeling van de foetus. Hierdoor is de methode ook steeds in ontwikkeling.

YOGA TIJDENS DE ZWANGERSCHAP, PRENATALE YOGA

Elke vrouw en elke zwangerschap is uniek. Met de zwangerschapsyoga verzorg je als aanstaande moeder het nieuwe leven dat groeit in je buik. De yogalessen zorgen op een zachte manier om je conditie op peil te houden of te verbeteren terwijl je tegelijkertijd de onrust en spanning vermindert door ademhalings- en ontspanningstechnieken. Bij een Birthlight zwangerschapsyoga les is elke zwangere vrouw welkom. Je hoeft niet bekend te zijn met yoga om mee te kunnen doen met de lessen.

In de lessen worden pranayama (een verdiepende en verlengende manier van ademen) gecombineerd met het plezier van bewegen in en met asana’s (lichaamshoudingen) wat resulteert in diepe ontspanning van je lichaam en verstilling van je emoties en gedachten. Op die manier ondersteun je alle veranderingen in je lijf die tijdens de zwangerschap op je pad komen, maar je ondersteunt zo ook de ingrijpende en emotionele verandering van jezelf en je leven op weg naar het ouderschap.

Fysieke en mentale voordelen van yoga tijdens de zwangerschap:

  • verbetert je houding, stabiliteit, flexibiliteit
  • verbetert de bloedcirculatie en vochthuishouding
  • vermindert krampen, slechte vertering en maagzuur
  • verkleint rug en bekkenproblemen
  • werkt bloeddruk verlagend
  • geeft mentale en lichamelijke ontspanning
  • brengt de bekkenbodem, je geboorte-spieren, in goede conditie
  • leert je met het intense gevoel van weeën mee te gaan tijdens de bevalling
  • leert je te accepteren wat er gebeurt tijdens de zwangerschap en bevalling
  • leert je terug te komen naar de adem en naar ontspanning, wat er ook gebeurt

De zwangerschapsyogalessen zijn in twee soorten lessen ingedeeld.

Tijdens de les ‘Zwanger&Fit’ (8 lessen) wordt er door middel van houdingen en actieve oefeningen aandacht besteed aan een goede lichaamshouding, het verstevigen van de rug- buik, bekkenbodemspieren. Ook komt de ademhaling aan bod en is er afsluitend ruimte voor ontspanning.

In de lessen ‘Zwanger&Bevallen’ (5 lessen) wordt er naast houdingen en actieve oefeningen aandacht besteed aan de bevalling zodat je deze goed voorbereid tegemoet gaat. De ademhaling en bekkenbodem spelen tijdens de les een centrale rol, wisselen verschillende bevallingshoudingen zich af om zowel ontsluitings- als persweeën op te vangen, oefen je met elkaar en is er afsluitend ruimte voor ontspanning.

Kijk in het schema voor de actuele lessen en tijden.

PARTNERLES – Bevallen doe je samen

1 keer per maand vindt er een partnerles plaats. Deze kun je samen met je partner volgen. Of met je moeder, een vriendin of iemand anders die bij de bevalling aanwezig zal zijn. De partnerles is praktisch ingericht. Je partner leert jou te ondersteunen tijdens weeën en bevalling. Er is onder andere aandacht voor het proces van de geboorte, bevallingshoudingen en de ademhaling. Kijk in het schema voor de datum.

YOGA NA DE BEVALLING, POSTNATALE YOGA

Postnatale yoga is speciaal voor vrouwen die net een baby hebben gekregen. Deze yogavorm wordt per 5 lessen gegeven.

Een hele verandering in je leven, een tijd van grote vreugde en soms ook onzekerheid. Zowel lichamelijk als geestelijk zoek je weer balans. Via de postnatale yoga wordt je ondersteund in het hervinden hiervan.Na de zwangerschap heeft je lichaam tijd nodig om te herstellen van je zwangerschap en de bevalling. Je lichaam is veranderd, je dagen en nachten zijn anders, je gezin is op zoek naar een nieuwe balans. Dit kan een mooie en soms ook lastige ervaring zijn.

De postnatale yoga helpt je lichaam weer sterk te worden en te herstellen en gunt je een moment van rust in de drukke weken na je bevalling. Een moment van aandacht voor jezelf, zonder iets te moeten.De fysieke oefeningen zijn voornamelijk gericht op het sterker maken van je bekkenbodem, buik, rug en nek omdat hier de meeste druk op heeft gestaan tijdens de zwangerschap. Door middel van ademhalingsoefeningen richt je je aandacht weer naar jezelf en geef je ruimte om te voelen en ervaren wie jij bent in je rol als moeder.

Naast de oefeningen wordt er aandacht besteed aan de theorie van het herstel en wat je zelf kunt doen om het herstel te bevorderen

Door het doen van yoga oefeningen ondersteund door de adem, wordt je spierkracht weer opgebouwd en voel je hoe de energie weer gaat stromen. Je gaat je sterker en vitaler voelen. Het bekkengebied, de buikspieren, maar ook schouders, nek, armen en rug zullen volop aandacht krijgen. Maar naast het opbouwen van spierkracht is er ook aandacht voor ontspanning en merk je hoe je zowel fysiek, mentaal als emotioneel spanning los kunt laten, je wordt je ervan bewust dat je óók dat nodig hebt om je balans te hervinden.

De lessen zijn heel praktisch van aard. Je baby is natuurlijk ook van harte welkom!

REFERENTIES:

“Zowel de zwangerschapsyoga als de postnatale yoga zijn echt een aanrader. Tijdens de zwangerschapsyoga leer je technieken die je helpen om een grootse prestatie te leveren bij je bevalling. Daarnaast is het ook heel fijn om de verhalen te horen van de andere aanstaande mama’s. Veel van hen zie je daarna weer, met hun kindje, terug bij de postnatale yoga. Daarbij kregen we oefeningen die elke kersverse mama zou moeten doen, maar die je zonder deze lessen nooit zou doen. Simpelweg omdat je niet weet hoe je je spieren weer kunt trainen en omdat je niet doordrongen bent van het belang hiervan. Beide cursussen zorgen dus voor de nodige fysieke en mentale ondersteuning tijdens en na je zwangerschap!’

“Ik heb tijdens mijn tweede en derde zwangerschap yoga gevolgd. Ik had behoorlijke bekkenklachten en daarnaast veel last van mijn rug. Door de oefeningen tijdens de yoga werd ik mij meer bewust van mijn lichaamshouding en wist ik wat te doen als ik pijn had. Hierdoor werd mijn zwangerschap aangenamer en de pijn draaglijker. Ik leerde daarnaast ook hoe te ontspannen. Iets waarvan ik dacht wel te kunnen, maar tijdens de yoga werd mij duidelijk dat dit toch niet zo gemakkelijk was. Tijdens mijn tweede en derde bevalling merkte ik dat ik duidelijk meer controle en rust over mijn lichaam had dan tijdens mijn eerste bevalling. Ik stond veel meer in contact met mijn lichaam, was me veel meer bewust van mijn ademhaling en kon bepaalde ademhalingstechnieken inzetten waar ik ook daadwerkelijk wat aan had. Het maakte de weeën draaglijker. Ook heb ik na beide bevallingen de postnatale yoga gevolgd. Het was prettig om mijn lichaam weer opnieuw te leren kennen na de bevallingen. Ik merkte dat een bevalling toch een behoorlijke aanslag op je lichaam is en door de postnatale yoga leerde ik weer langzaam wat oefeningen waardoor ik het herstel versnelde.

Los van het nut van de lessen, vond ik de manier van lesgeven van Ramona ook geweldig. De relaxte, enthousiaste en de ‘met de beide benen op de grond’ methode van haar vond ik heel erg prettig! De humor tijdens de lessen, maar ook het serieus bezig zijn met de oefeningen waren voor mij de perfecte combinatie. Ik zou dit iedereen aanbevelen!!”

“”De postnatale yoga is een echte aanrader.

Je krijgt verschillende oefeningen aangeleerd die zorgen voor een sneller en beter herstel van je bekken bodem. De oefeningen die je aangeleerd krijgt, zijn ook thuis makkelijk uit te voeren.

Ramona zorgt tijdens de lessen voor een gezellige, veilige sfeer waarin ieder op zijn eigen niveau kan werken aan herstel. Tenslotte is het heel fijn om in een periode waarin veel nieuwe dingen op je afkomen, je ervaringen over het moederschap te kunnen delen met andere moeders die net bevallen zijn”.