YOGA NIDRA

“De meeste mensen gaan slapen vooraf hun spanningen los te laten.
Dat noemt men Nidra.
Nidra betekent slaap, om het even welke slaap.
Yoga Nidra is echter de slaap waarna alle lasten van je afgevallen zijn.
Het gaat hier om een volkomen andere en hogere kwaliteit van slaap”.

Swami Satyananda Saraswati

 

Yoga Nidra is een systematische methode om volledige fysieke, mentale en emotionele ontspanning te bewerkstelligen. Tijdens de beoefening van Yoga Nidra lijkt iemand te slapen, maar functioneert het bewustzijn op een dieper niveau. Om deze reden wordt Yoga Nidra vaak aangeduid als psychische slaap of diepe ontspanning met innerlijk bewustzijn. In deze drempeltoestand tussen slaap en wakker zijn, gebeurt er spontaan contact met de onderbewuste en onbewuste dimensies. In Yoga Nidra wordt de staat van ontspanning bereikt door naar binnen te keren, weg van uiterlijke ervaringen. Als het bewustzijn kan worden gescheiden van extern bewustzijn en van slaap, wordt het zeer krachtig en kan het op veel manieren worden toegepast, bijvoorbeeld om het geheugen te ontwikkelen, kennis en creativiteit te vergroten of de persoonlijkheid te veranderen.

Naast de voordelen voor iemands gezondheid in het algemeen, helpt Yoga Nidra mensen met allerlei symptomen: bijvoorbeeld vermoeide mensen, mensen met langdurige gezondheidsproblemen, kinderen, zwangere vrouwen, gestresste leraren, uitgeputte verpleegsters, gefrustreerde adolescenten en niet te vergeten bezige yogaleraren. Sinds de jaren zestig wordt Yoga Nidra onderwezen door Satyananda Yoga-leraren over de hele wereld, in een veelheid van verschillende talen. Het is meer dan gebleken dat het een grondige, veilige en systematische techniek van diepe ontspanning is, die leidt tot een geleidelijke transformatie en bloei op elke niveau van lichaam, geest en ziel.Yoga Nidra werd wetenschappelijk onderzocht en is een erkende methode ter behandeling van lichamelijke en psychische klachten.

Yoga Nidra is helemaal ‘hot’ op dit moment maar wees alert. Vertrouw je bewustzijn enkele toe aan leraren die hiervoor op de juiste manier geschoold zijn.

YOGA & CORONA

De yogalessen worden gegeven in ruimte van 120m² waarbij de matten meer dan 1.70 meter van elkaar af liggen. Er is een ingang voor en achter, je komt elkaar niet tegen bij het wisselen van de lessen. Bij de ingang en bij elke plek is er ontsmettingsmiddel voorhanden. Er dient een eigen yogamat gebruikt te worden; andere yogamaterialen mogen gebruikt worden mits een eigen handdoek erop wordt gelegd dan wel als de handen ontsmet zijn. Er is een co2 meter  in de ruimte om de luchtkwaliteit te monitoren. Er zijn ruim voldoende mogelijkheden om te ventileren. Door een luchtbevochtiger wordt ook de luchtvochtigheid op pijl gehouden. Met dit alles is er een veilige yoga omgeving gecreëerd.

Bij gezondheidsklachten nemen we allemaal onze verantwoordelijkheden.